O nama

Habad Srbija je osnovan 2008. godine od strane Rabina Yehoshua i Miri Kaminetzky, kako bi očuvao i razvio jevrejski identitet i tradiciju kod jevreja u Srbiji i kako bi bio dom za jevreje iz celog sveta, koji dolaze da posete ili žive u Srbiji.

Rabin Yehoshua Kaminetzky je rodom iz Izraela, završio je Ješive ( verske škole ) "Tomhei Tmimim" u Izraelu i Nju Jorku. Godine 2005. je pohađao Visoki institut za rabine u Fort Lauderdale na Floridi, na čelu sa Rabi Aharon Libermanom i rukopoložen je za Rabina od strane Rabi Yitchak Yehuda Yeroslavsky, rabina mesta Kiryat Malachy i sekretara Rabinskog suda "Habad" u Izraelu.

Rabinica Miri Kaminetzky je rođena u Izraelu, završila je Koledž "Beit Rivka" u Izraelu, a takođe je završila i osnovne studije za specijalno obrazovanje, prepoznavanje i fokusiranje na negu specijalne dece.

Aktivnost Habada u svetu je veliki projekat rabina iz Lubavitza, blagopočivajućeg Rabi Menahem Meandel Šeniurson -a, sedmog vođe dinastije Habad rabini. Ovaj rabin je opisivan kao najfenomenalnija ličnost našeg doba. Za stotine i hiljade njegovih sledbenika i milione poštovalaca i simpatizera na svetu – on je "Rabi", najdominantnija figura u Judaizmu i nesumnjivo čovek koji je, više od bilo koga drugog, zaslužan za podizanje svesti i duhovno buđenje svetskog judaizma.

Habad donosi svetlost judaizma i hasidizma svakom jevrejskom domu kroz srdačnost i poštovanje drugih. Za Habad svaki jevrejin predstavlja kariku čitavog lanca – "Am Israel", odnosno, naroda Izraela. Stoga je poslanicima Habada važno da svaki jevrejin očuva svoj identitet i da se drži večitih vrednosti nacije.

Kroz svoje aktivnosti koje su razgranate širom sveta, Habad ruši zidine unutrašnje polarizacije i otuđenja u narodu i stavlja akcenat na jedinstvenog i zajedničkog imenitelja. Zahvaljujući aktivnosti Habada, široke narodne mase su se približile izvornom jevrejskom životu i svetlosti Tore Izraela.

Tako i u Srbiji Habad donosi svetlost Judaizma na najlepši i najčasniji način. Tokom praznika organizujemo proslave na visokom nivou, koje svim učesnicima donose svojevrsno jevrejsko iskustvo, vodimo vaspitno-obrazovni sistem za decu, vodimo sistem studija judaizma, održavamo molitve, obroke za Šabat, organizujemo pomoć za ugrožene i svakom Jevrejinu pružamo pomoć koja mu je potrebna.

Habad Srbija pozdravlja sve stanovnike i posetioce jevreja u Srbiji, bez obzira na nacionalnost ili pripadnost. Nemojte se ustručavati da nam se obratite i da nas posetite. Pošalite poruku kako biste nas kontaktirali.